Benvinguts

El Refugi Coma de Vaca va ser construït els estius del 1998 i 1999, per substituir l’antic i deficient refugi lliure. El propietari és la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i ha estat construït gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i del Consejo Superior de Deportes. Es troba situat a 2000 metres d'altitud en el pla de les Eugues, on conflueixen els rius Freser i de la Vaca, al cor del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser, dins el terme municipal de Queralbs, al Ripollès. 

L´escriptor Àngel Guimerà es va inspirar en els paratges de Coma de Vaca per escriure la seva coneguda obra Terra Baixa on apareix un pastor anomenat Manelic. Per això el refugi de Coma de Vaca també és conegut com el Manelic.

L´antic refugi va ser inaugurat el 20 de setembre de 1959. Es tractava d´una petita cabana que feia la funció de refugi lliure i que va ser edificada als anys 50 en el pla de les Eugues per facilitar l´estada durant l´estudi d´un projecte de construir un embassament per a l´explotació hidroelèctrica. La cabana va ser cedida a la FEEC per fer la funció d´aixopluc pels excursionistes.

A l ´estiu de 1998, la FEEC dins del PLAN NACIONAL DE REFUGIOS amb el suport del Consejo Superior de Deportes i de la Generalitat de Catalunya va decidir enderrocar l´antic i deficitari refugi lliure per construir un nou refugi guardat.